
Regeldagen bij je baby: hoe herken je ze?
Heb je eindelijk een beetje ritme gevonden, begint je baby plotseling te huilen, onrustig te zijn en wil hij constant drinken? Dit kan betekenen dat je baby regeldagen heeft. Wat zijn regeldagen precies, wanneer komen ze voor en hoe herken je ze?
Wat zijn regeldagen bij je baby?
Je had net een goed voedings-, speel- en slaapritme gevonden, maar ineens gaat alles door elkaar. Het lijkt wel alsof je baby elk uur wil drinken en vaker huilt. Wat is er aan de hand?
Eens in de zoveel tijd heeft je baby een groeispurt of maakt hij een mentale ontwikkeling door. Tijdens zo'n periode vraagt je baby vaker om voeding dan je gewend bent. Dit is heel normaal. Hij heeft meer energie nodig en regelt dit door meer te drinken. Dit noemen we regeldagen. Op deze dagen is 8 tot 12 voedingen per dag heel gebruikelijk. Na 1 tot 3 dagen stabiliseert het ritme meestal weer, en zal je baby weer langere periodes tevreden zijn. In sommige gevallen kunnen regeldagen een week duren.
Verschil tussen regeldag en sprong
Een regeldag verschilt van een sprongetje. Een sprongetje verwijst naar een groeispurt op mentaal vlak, wat kan leiden tot een verhoogde behoefte aan voeding, maar kan zich ook uiten in andere gedragingen zoals slechter slapen. Tijdens een regeldag ligt de nadruk dus vooral op de verhoogde voedingsvraag.
Regeldagen bij borstvoeding
Bij borstvoeding past de samenstelling en hoeveelheid melk zich automatisch aan aan de behoeftes van je baby. Tijdens regeldagen legt je baby vaker aan, waardoor je lichaam meer melk gaat produceren. Zo krijgt je kindje precies wat hij nodig heeft.
Regeldagen bij flesvoeding
Ook baby's die flesvoeding krijgen kunnen regeldagen ervaren. Ze kunnen op bepaalde momenten meer honger hebben. Als je baby vaker om een fles vraagt of nog steeds hongerig lijkt na het drinken, kun je gerust extra melk geven. Het is echter belangrijk om niet standaard meer melk te geven, omdat te veel flesvoeding kan leiden tot overgewicht. Bij twijfel is het verstandig om advies te vragen bij het consultatiebureau.
Oorzaken van regeldagen
Regeldagen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:
-
Groeispurt: Dit is de meest voor de hand liggende reden. Soms heeft je baby een groeispurt, wat leidt tot een grotere behoefte aan voeding.
-
Nieuwe ontwikkelingsfase: Naarmate je baby zich meer gaat oriënteren op de omgeving, kan hij afgeleid raken tijdens het drinken, waardoor hij minder melk binnenkrijgt en sneller weer honger heeft.
-
Inhaalslag: Als je baby tijdelijk minder heeft gedronken, kan hij met regeldagen 'bijtanken' om de melkproductie weer op peil te krijgen.
-
Virus: Als je baby ziek is, kan hij meer behoefte hebben aan voeding om antistoffen via de moedermelk binnen te krijgen.
Wanneer heeft je baby regeldagen?
Groeispurten kunnen op verschillende momenten optreden, maar veel baby's ervaren regeldagen rond de volgende leeftijden:
-
9 à 10 dagen: Vaak vlak na de kraamweek.
-
3 à 4 weken: De tweede regeldag komt voor bij veel baby's rond deze leeftijd.
-
6 weken: Baby's kunnen meer voeding nodig hebben en ook meer aandacht vragen.
-
3 maanden: Dit is vaak een periode waarin veel baby's hun ritme weer omgooien.
-
6 maanden: Een groeispurt kan optreden, vaak het laatste moment voor regeldagen.
Regeldagen kunnen ook optreden als je baby ziek is, en niet elke baby vertoont dezelfde tekenen.
Hoe herken je regeldagen?
Hoewel regeldagen niet bij elke baby duidelijk zijn, zijn er enkele veelvoorkomende signalen:
-
Verhoogde voedingsvraag: Je baby wil vaak drinken, soms elk uur, als gevolg van de extra energiebehoefte.
-
Meer huilen en onrustigheid: Naast honger kan je baby ook behoefte hebben aan nabijheid en meer zuigbehoefte.
-
Slecht slapen: Veranderingen in het slaapritme kunnen optreden door de verhoogde voedingsvraag.
-
Gevaar voor onvoldoende melk: Bij borstvoeding kan het lijken alsof je niet genoeg melk hebt, maar dit is vaak niet het geval. Je baby zal meer drinken en zo de melkproductie stimuleren.
Het is belangrijk te realiseren dat deze signalen niet altijd wijzen op regeldagen. Je baby kan ook andere redenen hebben voor zijn gedrag, zoals ziekte of tandjes die doorkomen.
Clusteren of regeldag?
Als je baby bijna continu aan de borst wil, kan hij clusteren. Dit gedrag kan voortkomen uit een behoefte aan veiligheid, rust, of de voorbereiding op een langere slaap. Clusteren is normaal en verschilt per baby.
Omgaan met regeldagen: tips
Regeldagen kunnen verwarrend zijn. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:
-
Vraag-en-aanbodprincipe: Bij borstvoeding past de melkproductie zich aan de vraag van je baby aan. Voed direct als je baby honger heeft.
-
Zorg dat je baby goed drinkt: Hoe leger je borst, hoe vetter de melk.
-
Vermijd speentjes: Probeer de zuigbehoefte het liefst aan de borst te stillen.
-
Vraag om hulp: Bij aanhoudende twijfels over je melkproductie kun je een lactatiekundige raadplegen.
Wees gerust, het gevoel dat je te weinig melk hebt is vaak tijdelijk en de productie zal zich na enkele dagen aanpassen aan de behoeften van je baby.
Tip: Pijn, vermoeidheid en stress kunnen een negatieve invloed hebben op je melkproductie. Het toepassen van een warme doek of een warm kompres op je borst kan helpen om de melkstroom te bevorderen.
Regeldagen bij flesvoeding
Regeldagen bij flesvoeding kunnen minder opvallen omdat je mogelijk gewend bent om op een vast schema te voeden. Dit kan je de indruk geven dat je baby een mindere dag heeft en zich niet lekker voelt.
Vraag je je af of het misschien een regeldag is? Ook bij flesvoeding kun je je baby op zo'n dag extra melk aanbieden. Het is volkomen normaal als je baby af en toe iets meer drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid. Probeer echter niet te veel extra te geven. Je kunt zijn gebruikelijke hoeveelheid melk bijvoorbeeld over meerdere momenten verspreiden. Op die manier drinkt hij vaker dan normaal, maar blijft de totale dagelijkse hoeveelheid redelijk gelijk. Heb je moeite om hiermee om te gaan of twijfel je of je baby genoeg melk binnenkrijgt? Aarzel dan niet om advies te vragen bij het consultatiebureau.
Regeldagen: Tips voor jou
Regeldagen kunnen behoorlijk vermoeiend zijn, zowel voor baby's als voor ouders. Je baby is vaak hangerig, je bent constant aan het troosten en het lijkt wel alsof je alleen maar aan het voeden bent. Dit kost veel energie. Hier zijn enkele tips om deze periode door te komen:
- Accepteer dat je waarschijnlijk niet veel andere dingen kunt doen. Als je probeert activiteiten te plannen die tijdens regeldagen niet haalbaar zijn, kan dat alleen maar frustrerend zijn. Jouw spanning kan bovendien leiden tot nog meer onrust bij je baby.
- Wees aardig voor jezelf. Zorg ervoor dat je het zo comfortabel mogelijk hebt. Trek je huispak aan, leg je benen omhoog terwijl je baby slaapt, en laat andere klusjes even wachten.
- Neem contact op met een vriendin en vraag of ze je kan komen helpen.
- Zorg voor gezonde snacks en drink voldoende water. Je hebt die extra energie goed nodig zolang de regeldagen aanhouden.
- Voel je je eenzaam in deze lange, minder vrolijke dagen? Besef dat andere ouders hetzelfde doormaken. Praat met vrienden over hoe zij deze periode hebben ervaren en deel je gevoelens.